Înlocuiți Ulei de transmisie de unul singur

Înlocuire Ulei de transmisie de sinestătător – instrucțiuni și tutoriale video

Ghiduri utile și sfaturi pentru înlocuire Ulei de transmisie
Marca
Model
Categorie piese auto
Schimbarea Ulei de transmisie: tutoriale video

Cele mai vizualizate tutoriale video

 • Schimbare Ulei de transmisie cu propriile mâini - video online
  Cum se înlocuiesc ulei cutie viteze manuala pe OPEL ASTRA G CC (F48, F08) [TUTORIAL AUTODOC]
 • Montare Ulei de transmisie cu propriile mâini - video instrucțiuni pe VW TRANSPORTER
  Cum se înlocuiesc ulei cutie viteze manuala / ulei de transmisie pe VW TRANSPORTER 4 (T4)
 • Cum și când se schimba Ulei de transmisie SKODA FABIA Combi (6Y5): ghid video
  Cum se înlocuiesc ulei cutie viteze manuala / ulei de transmisie pe SKODA FABIA 1 (6Y5) [AUTODOC]
Doriți să primiți mai multe informații utile?

Adresați întrebări, sau împărtășiți experiența dumneavoastră privind reparațiile, pe forumul auto. Abonați-vă la actualizări, pentru a nu rata noile ghiduri.

Instalați aplicația AUTODOC CLUB!
Gestionarul dumneavoastră personal de cheltuieli pentru automobilul dumneavoastră, sfaturi utile de mentenanță, note de reamintire despre programările viitoare și intervalele de întreținere, instrucțiunile de reparație de sine stătătoare — toate acestea pe telefonul dumneavoastră.
Google Play aplicația AUTODOC CLUB
App Store aplicația AUTODOC CLUB
Instrucțiuni pentru Ulei de transmisie schimbare - scanați codul QR
Scanați

Pentru a descărca aplicația:

 • - scanați codul QR
 • - descărcați din App Store
 • - descărcați din Google Play
Profilul dvs. este asistentul dvs. personal.

Urmărește cheltuielile, ține jurnalul de bord, programul înlocuirilor, salvează notele și documentele

Schimbare Ulei de transmisie - ghid de bune practici

Instrucțiuni video pentru schimbarea Ulei de transmisie - un playlist de la AUTODOC CLUB

 • Schimbați Ulei de transmisie de sine stătător - tutorial video gratuit
  Play all playlists
  Tutorial video despre înlocuirea ulei cutie viteze manuala | Instrucțiuni video de tip step-by-step
Ulei de transmisie ghid de depanare cu propriile mâini
Sfaturile despre întreținerea mașinilor
 • Ulei de transmisie înlocuire și multe altele - video ghid gratuite
  Cum să înlocuieți lichidul de frână și să evacuați aerul din sistemul de frânare | AUTODOC
 • Sfaturile pentru schimbare Ulei de transmisie
  Întrețierea de sine stătătoare a mașinii: cum să curățați sistemul de aer condiționat al mașinii
 • Sfaturi de intretinere pentru Ulei de transmisie
  Ce nu trebuie să faceți cu transmisia manuală | Sfaturi utile de la AUTODOC
 • Ulei de transmisie sfaturi de service
  Lucruri pe care nu trebuie să le faceți niciodată cu o cutie de viteze automată | AUTODOC

Întrebări frecvente despre înlocuirea uleiului de transmisie

Ce rol are uleiul de transmisie?

Funcția principală a uleiului ars din cutiile de viteze manuale, cutiile de viteze distribuitoare și diferențiali este de a lubrifia piesele în mișcare ale acestor mecanisme. Acesta protejează elementele în contact împotriva uzurii abrazive și a uzurii prin gripare. Grație lubrifierii, piesele alunecă mai lin, ceea ce contribuie la un consum mai redus al combustibilului vehiculului. În plus, uleiul elimină căldura și produsele de uzură de la pereche ile de frecare, în timp ce pelicula de ulei formată pe suprafața componentelor previne coroziunea.

Uleiul de transmisie îndeplinește aceleași funcții în transmisiile automate și este, de asemenea, utilizat pentru a transmite cuplul de la volantul motorului la arborii cutiei de viteze.

De unde știți că este timpul să schimbați uleiul de transmisie?

Se recomandă ca uleiul de transmisie la cutiile de viteză manuale să fie înlocuit, în medie, la fiecare 90.000 - 100.000 km. Uleiul cutiilor de viteze semiautomate are o durată de exploatare mai scurtă - aproximativ 50.000 - 60.000 km. Dacă automobilul este utilizat în condiții adverse, de exemplu pe drumurile impracticabile, s-ar putea să fie nevoie să-l înlocuiți mai frecvent. În orice caz, intervalul de înlocuire este reglementat de către producător, fiind specificat în manualul de utilizare. În cutia de viteze automată, smuciturile la schimbarea vitezelor poate indica faptul că uleiul de transmisie trebuie înlocuit.

Ce se va întâmpla dacă nu schimb uleiul de transmisie?

Cu timpul, uleiul de transmisie se oxidează, ceea ce afectează în mod negativ proprietățile sale de lubrifiere și anticorozive. În plus, acesta este contaminat cu așchii metalice, care au efect abraziv, accelerând uzarea pieselor. Patinarea frecventă a roților poate cauza formarea depunerilor de calamină în acesta. Toate acestea conduc la uzura rapidă a elementelor transmisiei, reduc eficiența combustibilului vehiculului și ușurința schimbării vitezelor.

Care este culoarea uleiului de transmisie?

Uleiul de transmisie nou este de obicei roșu, galben sau portocaliu. Însă în timpul funcționării acesta poate deveni roșu-închis sau maro. Întunecarea uleiului de transmisie nu indică întotdeauna starea sa proastă. Dacă acesta este limpede, fără vreun miros specific de ars, contaminanți vizibili și impurități, el poate fi totuși utilizat. Și invers, un ulei întunecat și turbid, cu un miros puternic de ars și impurități mecanice vizibile înseamnă că uleiul trebuie înlocuit imediat, precum și indică defecțiuni ale cutiei de viteze.

Care sunt indicii nivelului scăzut de ulei de transmisie?

Smuciturile la schimbarea vitezelor, mirosul de ars, alunecarea vitezelor (alunecarea elementelor de frecare ale transmisiei), sunetele străine, precum și schimbarea întârziată sau spontană a vitezelor poate indica un nivel scăzut al uleiului de transmisie în cutiile de viteze automate. La vehiculele cu tracțiunea din spate, atunci când conduceți în pantă sau la accelerație, aerul poate pătrunde în conductele de ulei. Ca urmare, presiunea uleiului se reduce, se întrerupe legătura cu motorul, iar vehiculul încetinește. Nivelul insuficient de ulei poate duce chiar la oprirea incidentală a motorului. În unele cazuri motorul continuă să funcționeze, dar automobilul nu se mai mișcă.

Nivelul scăzut de ulei în cutiile de viteze manuale are ca rezultat pocnituri, smucituri și vibrații la schimbarea vitezelor.

Verificați nivelul uleiului pentru a vă asigura că problema este cauzată de nivelul scăzut al uleiului de transmisie. Automobilele cu transmisie automată sunt de obicei echipate cu jojă pentru acest scop. La unele vehicule, în schimb, va trebui să deșurubați bușonul de umplere al băii de ulei de transmisie. În cazul cutiilor de viteze manuale, bușonul de umplere poate fi montat în spatele roții stângi din față. Consultați manualul tehnic al automobilul dumneavoastră pentru instrucțiuni detaliate despre verificarea nivelului de ulei din automobilul dumneavoastră.

Este dificil de înlocuit uleiul de transmisie?

Da, această procedură este una destul de laborioasă și, în cele mai multe cazuri, necesită utilizarea de echipamente speciale. În plus, cutia de viteze trebuie spălată înainte de a adăuga ulei de transmisie proaspăt, pentru a îndepărta depunerile de calamină, reziduurile și produsele de uzură a elementelor de contact. Pentru aceasta sunt utilizați aditivi speciali.

Durata acestei proceduri depinde de tipul înlocuirii uleiului: acesta poate fi parțial sau complet. Primul caz implică scurgerea unei anumite cantități de ulei. Lucrarea durează circa 1 oră și nu necesită utilizarea dispozitivelor speciale. Totuși, înlocuirea parțială este mai puțin eficientă. Înlocuirea completă a uleiului necesită echipament special și durează circa 3 ore.