StabiliTrak: descrierea, funcționalitățile și principiul de funcționare

StabiliTrak: descrierea, funcționalitățile și principiul de funcționare

StabiliTrak este un brand de sisteme de control a stabilității pe vehiculele produse de General Motors. În principal, aceste sisteme sunt instalate pe vehicule precum Buick, GMC, Cadillac, Opel și Chevrolet. Sistemul a debutat în 1997, odată cu ieșirea pe piață a modelelor Cadillac Seville STS și DeVille. Scopul StabiliTrak este a ajuta șoferul să păstreze traseul dorit în condiții rutiere dificile.

Principiul de operare al StabiliTrak

StabiliTrak stabilește dacă mașina se abate sau nu de la traseul destinat. Pentru aceasta sunt analizați o mulțime de parametri precum unghiul de direcție al roților, direcția actuală a vehiculului și valorile senzorilor ABS. Dacă sunt detectate deviații, sistemul corectează traseul vehiculului prin aplicarea forței de frânare pe anumite roți.

Sistemul se activează automat la pornirea motorului. Un martor de pe tebloul de bord se aprinde când sistemul este pornit. În caz de nevoie, sistemul poate fi oprit. Pentru aceasta trebuie să apăsați și să mențineți apăsat butonul corespunzător de pe tabloul de bord.

Vehicule populare echipate cu sistem StabiliTrak

Cauzele principale ale defecțiunilor StabiliTrak

  • Defectarea senzorului unghiului volanului sau senzorului ABS.
  • Alinierea defectuoasă a roților cauzată, de exemplu, de reparația necorespunzătoare.
  • Utilizarea unei anvelope de rezervă de o altă dimensiune față de roata standard.

Comentați

Your email address will not be published. Required fields are marked *