Ce este Q4? Funcționalitățile și specificațiile tehnice

Ce este Q4? Funcționalitățile și specificațiile tehnice

Q4 este un sistem de tracțiune integrală, instalat la automobilele Alfa Romeo din anul 1994. Acesta îmbunătățește dinamica vehiculului și capacitățile de circulație pe drumurile impracticabile. De asemenea, acesta sporește stabilitatea pe suprafețele alunecoase.

Cum funcționează Q4

Inițial, erau produse numai versiuni cu tracțiune integrală permanentă, în care cuplul motor era transmis simultan tuturor celor patru roți. Un vascocuplaj de tip Ferguson sau un diferențial autoblocant Torsen era responsabil pentru distribuția cuplului între axe.

Mai târziu, au fost lansate versiuni cu tracțiune integrală temporară (AWD). În condițiile normale de conducere, cuplul motor este transmis numai la axul din spate, dar dacă roțile din spate patinează, axul din față este cuplat și recepționează până la 50% din cuplu. În acest scop este utilizat un ambreiaj multilamelar cu fricțiune controlat electronic.

Particularitățile Q4

Tipul mecanismului de acționare Trăsăturile distinctive ale diferențialelor Modelele Alfa Romeo echipate cu acest tip de mecanism de acționare
Permanent 4WD (tracțiune integrală) Diferențialul central este un angrenaj planetar cu vascocuplaj. Diferențialul din față este de tip deschis, iar cel din spate este un diferențial autoblocant Torsen. 155 167.
Diferențialul central Torsen distribuie cuplul între axe în proporție de 57 la 43. În cazul patinării roților, această proporție se poate modifica de la 72:28 la 22:78, asigurând mai multă putere roților cu o tracțiune mai bună. 159 939; Brera 939; Spider 939.
Diferențialul central este echipat cu un vascocuplaj și cu blocare electronică. Diferențialul din spate este autoblocant. 164.
Tracțiune integrală (AWD) temporară Un diferențial autoblocant Torsen sau unul de tip deschis controlat electronic poate fi utilizat pe axul din spate. Cutia de transfer activă (ATC) se caracterizează prin acționarea rapidă, cuplând imediat axul din față. Giulia 952; Stelvio 949.

Comentați

Your email address will not be published. Required fields are marked *