TSP: definiția, funcția, principiul de funcționare și cauzele defecțiunii

TSP: definiția, funcția, principiul de funcționare și cauzele defecțiunii

TSP (Trailer Stability Program/Programul de asistență la stabilitatea remorcii) este un sistem de control al stabilității remorcii instalat la automobilele Opel și Vauxhall. Acesta înlătură balansarea remorcii, previne răsturnarea și contribuie la menținerea remorcii pe o traiectorie specificată. Acesta este parte a sistemului de control electronic al stabilității ESP.

Cum funcționează TSP

Sistemul detectează automat prezența unei remorci. Acesta se activează la viteze mai mari de 60 km/h. Sistemul utilizează aceiași senzori ca și ESP. Acești senzori analizează datele despre viteza roților vehiculului, viteza de girație, accelerația laterală, unghiul volanului de direcție și alte valori pentru a determina dacă remorca începe să se balanseze. Aceste date sunt comparate cu parametrii impliciți care sunt specificați în setările TSP.

Roțile sunt frânate selectiv dacă sunt detectate devierei de la parametri. Pompa ABS și solenoizii sunt utilizați pentru a efectua acest lucru. Poziția clapetei de accelerație este, de asemenea, ajustată, ceea ce ajută la limitarea cuplului motor.

Modelele populare Opel/Vauxhall dotate cu TSP

Cauzele funcţionării defectuoase

  • Defectarea senzorilor ABS
  • Nivelul redus al lichidului de frână
  • Defectarea senzorului girometric și de accelerație laterală 
  • Defectarea bobinei de aprindere și a bujiilor
  • Instalarea anvelopelor de dimensiuni necorespunzătoare.
[Total: 0   Average: 0/5]

Comentați

Your email address will not be published. Required fields are marked *