Cum alegem bateria mașinii

Cum alegem bateria mașinii

Dacă doriți să aveți certitudinea că reușiți să porniți motorul mașinii indiferent de vreme, trebuie să mențineți în stare bună de funcționare bateria. Durata sa medie de viață este de 5–7 ani. La finalul acestei perioade este de preferat să înlocuiți componenta. Citiți mai jos pentru a afla care sunt cele mai populare și mai eficiente tipuri de baterii în prezent. Vă vom spune, deasemenea, de ce criterii trebuie să țineți cont atunci când alegeți o baterie auto.

 Tipuri de baterii auto 

Umede (Wet Cell Battery)

Electrozii lor constau din plăci acoperite cu plumb spumos sau dioxid de plumb. Ca și electrolit se folosește o soluție de acid sulfuric. Asemenea baterii sunt cele mai răspândite, ieftine și, comparativ cu alte tipuri, sunt mai puțin sensibile la supraîncărcare și la fluctuațiile de tensiune din rețeaua vehiculului. Însă descărcarea completă prelungită este foarte periculoasă pentru aceste baterii: cauzează sulfarea plăcilor. Nu se recomandă nici încărcările incomplete regulate, care se întâmplă la călătoriile pe distanța scurte pe timp de iarnă. Electrolitul poate îngheța la temperaturi scăzute. În plus, acesta se evaporă. De aceea, dacă bateria dumneavoastră nu are specificat pe etichetă că nu necesită întreținere, trebuie să monitorizați densitatea electrolitului și să îl diluați periodic cu apă distilată.

Umede (Wet Cell Battery)

EFB (baterii umede perfecționate)

Acestea se deosebesc de bateriile cu plumb-acid după configurația plăcilor – o plasă specială este aplicată pe partea pozitivă. Această contribuie la prevenirea dezintegrării plumbului spumos și sulfarea plăcilor, sporind astfel durata de viață a bateriei. Aceste baterii prezintă o performanță mai bună, se încarcă mai repede și se pot restabili până la 100% după o descărcare completă. Au, deasemenea, un amperaj mai înalt la pornire. Sunt un pic mai scumpe decât bateriile standard cu plumb-acid, dar sunt mai eficiente și țin mai mult. Își păstrează funcționalitatea la temperaturi de până la −50 °С. Însă asemenea surse de energie nu sunt compatibile cu mașinile cu sistem de frânare regenerativ.

EFB (baterii umede perfecționate)

AGM (cu separator din fibră de sticlă)

Diferența acestora față de bateriile standard o reprezintă stratul de fibră de sticlă care absoarbe electrolitul lichid. Asemenea baterii se încarcă de 2–3 ori mai rapid decât cele obișnuite. În ciuda faptului că au aceeași dimensiune ca și restul, capacitatea lor este semnificativ mai mare. Sunt, deasemenea, mai rezistente la vibrații. Dezavantajul lor îl constituie prețul mai mare. Supraîncărcarea este periculoasă pentru acest tip de baterii, la fel ca și depozitarea lor complet descărcate.

AGM (cu separator din fibră de sticlă)

Cu gel

Ca și cele de mai sus, aparțin tipului plumb-acid, însă electrolitul din ele a fost imobilizat și gelificat prin adăugarea dioxidului de siliciu. Acest lucru crește durata de viață a bateriei, uneori ajungând și până la 10 ani. Asemenea baterii sunt rezistente la descărcarea completă: rezistă până la 400 de cicluri, în timp ce bateriile umede standard – doar între 20 și 30. Mai mult, prezintă amperaj mare la pornire, de 2–2.5 ori mai mare decât în cazul bateriilor obișnuite. Datorită acestui fapt puteți porni motorul fără probleme chiar și în cele mai reci zile de iarnă. Deasemenea, asemenea baterii se încarcă mai rapid, fapt ce permite evitarea problemelor cauzate de călătoriile frecvente pe distanțe scurte. Au o rată de autodescărcare extrem de mică, dar sunt scumpe. Atunci când le folosiți este important să monitorizați starea echipamentului electric, în special regulatorul de tensiune a alternatorului. Chiar și cele mai mici supraîncărcări determină schimbări ireversibile în conținutul electrolitului, având un efect negativ asupra acestui tip de baterii.

Baterie-gel
Notă importantă: Înainte de a cumpăra pentru mașina dumneavoastră un tip de baterie ce diferă de cele standard, verificați manualul vehiculului pentru a vă asigura că este permis de către producătorul auto. Folosirea unei baterii incompatibile este periculoasă!

 4 parametri importanți atunci când cumpărați o baterie 

Capacitatea

Este măsurată în amperi-oră. Acest parametru arată curentul pe care o baterie îl poate furniza în decurs de o descărcare de 20 de ore, cu o tensiune de peste 10.8V. De exemplu, o baterie de 72 A⋅h are o capacitate suficientă pentru a furniza un curent de 3.6A timp de 20 de ore. Cu cât mai puternică este mașina, cu atât mai mare trebuie să fie capacitatea bateriei de care are nevoie.

Amperajul de pornire la rece (CCA)

Această valoare este măsurată în amperi. Arată curentul maxim pe care bateria îl poate furniza în primele secunde pentru a porni motorul la −18 °C. Această valoare determină dacă bateria are suficientă putere pentru a porni motorul iarna. În cazul autoturismelor, acest parametru ar trebui să fie peste 255 A pentru motoarele cu benzină și peste 300 A – pentru cele diesel.

Dimensiunile

Trebuie să corespundă dimensiunilor echipamentului standard. În caz contrar, puteți întâmpina probleme la instalarea bateriei. De exemplu, bateriile realizate pentru mașinile americane au terminalele pe lateral, spre deosebire de cele destinate pieței europene, care au terminalele deasupra. Mai mult, acestea au filetul în interior.

Polaritatea

Aceasta poate fi normală sau inversă. În primul caz terminalul pozitiv se află în stânga, iar în al doilea caz – în dreapta. Polaritatea normală este de obicei marcată cu 1 sau L, iar cea inversă – cu 0 sau R. Polaritatea unei baterii noi ar trebui să fie la fel cu a celei vechi, în caz contrar cablul pentru conectare nu va fi suficient de lung.

Notă importantă: Alegeți produse de la branduri renumite, cum ar fi Bosch, Varta, Vemo, Exide, Ipsa, Energizer, Herth+Buss Elparts, Magneti Marelli. Produsele lor sunt de cea mai bună calitate și, cu întreținere corespunzătoare, vă vor servi pentru mulți ani de acum încolo.

Concluzie

Funcționarea stabilă a echipamentului electric și abilitatea de a porni motorul depind în mod direct de starea bateriei auto. De aceea, este foarte important să alegeți un produs ce corespunde specificațiilor vehiculului. Informațiile despre bateria instalată standard pot fi găsite pe carcasa acesteia sau în manualul mașinii. Vă sfătuim să nu modificați parametrii echipamentului pe care îl alegeți: acest lucru poate fi periculos. Cumpărați din magazinul online AUTODOC: aici veți găsi doar produse de încredere.

[Total: 0   Average: 0/5]