Taxele de drum din Europa: Pe ce drumuri îți trebuie rovinieta

Taxe de drum Europa: Pe ce drumuri îți trebuie rovinieta

În multe destinații europene de vacanță, trebuie achitate taxele pentru utilizarea autostrăzilor, a autostrăzilor expres cu două benzi pe fiecare sens de circulaţie și a structurilor de transport cu trafic intens, precum podurile și tunelurile. Dar cum funcționează mai exact taxarea rutieră?

Eurovinieta și taxele rutiere: Informații generale

Taxarea rutieră este efectuată, de regulă, în funcție de rute, autovehiculele fiind fie înregistrate manual la stațiile de încasare, fie identificate de o casetă de taxare automată în Europa. Călătorii pot calcula și achita taxa rutieră utilizând aplicații speciale de calculare a taxei rutiere, care oferă, de asemenea, informații referitoare la rute și trafic. În unele țări, sunt necesare viniete valabile pentru anumite perioade, în timp ce pentru infrastructuri specifice, precum podurile sau tunelurile, se pot percepe taxe speciale.

Taxele rutiere în Europa: În ce țări? 

Sistemul de taxare rutieră se bazează pe plata unei taxe pentru utilizarea autostrăzilor și a autostrăzilor expres cu două benzi pe fiecare sens de circulaţie. Am întocmit un tabel cu costurile de taxare rutieră pe kilometru în țările cele mai frecvent tranzitate, cu un sistem de taxare rutieră calculat în funcție de distanța parcursă. Te rugăm să reții că aceste costuri constituie valorile medii și pot varia în funcție de tipul autovehiculului, de traseul specific și de tarifele actuale:

ȚaraCostul pe kilometru
Germania0,15 €
Franța0,10 €
Italia0,07 €
Croația0,08 €
Spania0,10 €
Portugalia0,10 €
Taxele rutiere în Europa

Italia

În prezent, taxa rutieră de utilizare a aproape tuturor autostrăzilor italiene este de 7 cenți pe kilometru (cu efect din anul 2024). Taxele rutiere se achită pe toate autostrăzile, cu excepția autostrăzii A2 de la Salerno până la Reggio di Calabria.

Franța

În Franța, utilizarea autostrăzilor de către motociclete, autoturisme, autocamioane, rulote camping și autorulote este supusă taxării rutiere, cu excepția anumitor autostrăzi urbane. Spre deosebire de multe alte țări europene, rețeaua de autostrăzi a țării este exploatată de companii diferite, ceea ce înseamnă că nu există un cost uniform pentru taxa rutieră. Costul variază în funcție de autostrada pe care circuli.

Croația

În Croația, costul taxei rutiere este calculat în funcție de distanța parcursă pe autostradă. În medie, taxa de autostradă pentru un automobil din categoria I este de circa 8 cenți pe kilometru parcurs. 

Țările de Jos

În Țările de Jos, nu există taxe rutiere generale pentru circulația pe drumurile de țară și pe autostrăzi, ceea ce permite călătoria fără taxe rutiere pe întreg teritoriul țării. Cu toate acestea, există două excepții: tunelul Kiltunnel și tunelul Westerscheldetunnel, care necesită plata unei taxe rutiere.

Belgia

În cazul autoturismelor, Belgia nu solicită plata vinietei și deci, în calitate de conducător auto ești scutit de acest efort. Acest lucru constituie un avantaj considerabil în cazul în care ești turist pe teritoriul Belgiei. Totuși, trebuie să fii atent la regulile de circulație și la taxarea aferentă traversării tunelului Liefkenshoek, unde fiecare autovehicul este taxat.

Vinieta în Europa: În ce țări? 

Vinieta cu taxare în funcție de timp este utilizată în unele țări, precum Austria, Elveția, Republica Cehă și Ungaria. Taxa rutieră nu este percepută în funcție de distanța parcursă, ci pe baza unei perioade forfetare. Conducătorii auto pot achiziționa o vinieta valabilă pentru o zi, două săptămâni, câteva luni sau un an întreg, după cum s-a solicitat. Mai jos este prezentată o imagine de ansamblu:

Țara7-10 zile30 de zile 1 an
Austria11,50 €28,90 €96,40 €
Slovacia12,0017,00 €60,00 €
Bulgaria7,00 € (7 zile)14,00 €45,00 €
Slovenia16,00 € (7 zile)32,00 €117,50 €
Republica Cehă12,40 €17,60 €60,00 €
România3,30 €5,30 €28,00 €
Ungaria16,80 €27,20 €150,00 €
Elveția40 franci elvețieni (CHF)

Te rugăm să reții că prețurile afișate sunt indicate ca exemple, iar prețurile efective ar putea varia în funcție de momentul achiziționări și de punctul de vânzare.

Vinieta în Europa

Ungaria

Te rugăm să reții că, pentru a circula pe autostrăzile ungare, vei avea nevoie anticipat de vinieta electronică e-Matrica. Sunt disponibile diferite perioade de valabilitate, inclusiv viniete zilnice, săptămânale, lunare și anuale.

Republica Cehă

Taxa rutieră în Republica Cehă este cuprinsă între 0,002 și 5,36 coroane cehe pe kilometru. Aceasta se aplică pentru o greutate brută a autovehiculului de 3,5 tone sau mai mare pe autostrăzi și pe autostrăzile expres cu două benzi pe fiecare sens de circulaţie.

Slovenia

Pentru autovehiculele cu o greutate totală mai mică de 3,5 tone, vinieta este obligatorie în Slovenia pentru utilizarea autostrăzilor și a autostrăzilor expres cu două benzi pe fiecare sens de circulaţie. Sistemul sloven de viniete este pur electronic de la începutul anului 2022. Acest lucru înseamnă că trebuie să achiziționezi o vignetă electronică înainte de a conduce pe autostradă sau pe autostradă expres cu două benzi pe fiecare sens de circulaţie. 

Austria

În Austria se percepe o taxă rutieră în aproape toate cazurile pentru utilizarea autostrăzilor și a autostrăzilor expres cu două benzi pe fiecare sens de circulaţie. Pentru autovehiculele cu o masă maximă autorizată de până la 3,5 tone, taxa se achitată sub forma unei viniete, cu taxe suplimentare aplicate pe anumite rute și pentru unele tuneluri.

Elveția

Nu există nicio taxă rutieră bazată pe distanța parcursă aplicată automobilelor; de fapt, perceperea acestui tip de taxă rutieră este interzisă de Constituția federală elvețiană. Cu toate acestea, toate autovehiculele cu o greutate de până la 3,5 tone trebuie să dețină o vinietă pentru a circula în Elveția, în timp ce autovehiculele cu o greutate de peste 3,5 tone care nu sunt utilizate în industria transporturilor sunt supuse unei redevențe aplicate traficului vehiculelor grele de marfă (PSVA).

Slovacia

Slovacia utilizează un sistem de viniete electronice, așa-numita e-vinietă, pentru utilizarea autostrăzilor și a autostrăzilor expres cu două benzi pe fiecare sens de circulaţie de autovehiculele cu greutatea totală mai mică de 3,5 tone.

Taxele rutiere pentru tuneluri în Europa

Am enumerat cele mai importante cinci tuneluri din Europa și prețurile pentru călătoria prin acestea:

 1. Tunelul Mont Blanc (Franța/Italia, 11,6 km): Taxele rutiere variază sezonier și în funcție de tipul autovehiculului. Pentru automobile, o singură călătorie costă aproximativ 54,10 €.
 2. Tunelul Gotthard (Elveția, Uri/Ticino): Traversarea tunelului Gotthard este inclusă în vinieta elvețiană și, prin urmare, este deja inclusă în preț. Aceasta înseamnă că pentru utilizarea tunelului Gotthard nu se percepe nicio taxă suplimentară, legată de traseu.
 3. Tunelul Grosser-St.-Bernhard (Elveția/Italia, 6 km): Acest tunel traversează lanțul Alpilor. O călătorie tur pentru automobile costă circa 30 €.
 4. Fréjus-Tunel (Franța/Italia, 13 km): Automobilele achită circa 45 € pentru o călătorie tur.
 5. Podul Öresund (Danemarca/Suedia): Taxa rutieră pentru întreaga traversare (pod și tunel) este de circa 65 € pentru o singură călătorie.

Autovehiculele de peste 3,5 tone

În Europa, taxele rutiere pentru autovehiculele de peste 3,5 tone variază în funcție de țară, de ruta parcursă și de clasa autovehiculului: Prin urmare, este necesară o vinietă pentru autovehiculele de acest tip.

Așa-numita Eurovinieta este necesară în Luxemburg, Țările de Jos și Suedia pentru autovehiculele de peste 12 tone. De la 1 ianuarie 2025, Danemarca va trece la o taxă rutieră bazată pe kilometraj pentru autovehiculele grele de marfă, ceea ce înseamnă că Eurovinieta nu va mai fi necesară.

Ecovigneta: Unde este aceasta necesară?

Ecovinieta a fost introdusă în unele țări europene pentru a promovarea protecției mediului și pentru reglementarea traficului în zonele urbane extrem de aglomerate. Iată câteva exemple ale diferitelor tipuri de ecoviniete din Europa:

 1. Germania – autocolantul ecologic (Umweltplakette): Germania utilizează autocolantele ecologice cu coduri de culori pentru clasificarea autovehiculelor în funcție de standardele de emisii ale acestora.
 2. Franța – Crit’Air: Franța are un sistem similar, cu șase culori diferite ale vinietelor, în funcție de emisiile autovehiculelor.
 3. Austria – autocolantul care indică nivelul emisiilor gazelor de eșapament (Abgasplakette): În Austria, autocolantul care indică nivelul emisiilor este obligatoriu pentru anumite regiuni și contribuie la identificarea autovehiculelor mai ecologice.
 4. Belgia – vinieta pentru zonele cu emisii reduse (LEZ): În Belgia, autovehiculele trebuie să fie înregistrate pentru intrarea în zonele cu emisii reduse (LEZ).
 5. Țările de Jos – zonele cu emisii reduse: În Țările de Jos, în diferite orașe se aplică zonele de mediu protejat pentru care autovehiculele trebuie să respecte anumite standarde de emisii.
 6. Italia – autocolantul pentru zonele cu trafic restricționat (ZTL): În Italia, există zone cu trafic restricționat (Zona Traffico Limitato – ZTL), în special în centrele istorice ale orașelor.
Calculare à taxei rutiere i Europa

Excursia europeană: Sugestii utile pentru o călătorie confortabilă

Am rezumat câteva sfaturi pentru a te ajuta să profiți de următoarea ta călătorie fără nicio grijă:

 • Cumpără-ți vinieta în timp util: Achiziționează-ți vinieta înainte de călătoria ta pentru evitarea cozilor interminabile la punctele de trecere a frontierei sau evitarea eventualelor amenzi.
 • Plasarea corectă a vinietei: Atașați corect vinieta pe parbrizul autovehiculului tău în conformitate cu instrucțiunile, astfel încât aceasta să fie vizibilă din exterior.
 • Utilizează opțiunile digitale: Dacă aceasta este disponibilă, utilizează vinieta digitală, care poate fi achiziționată prin intermediul aplicațiilor speciale și constituie o modalitate comodă de achitare a taxelor rutiere în Europa.
 • Mentenanța periodică a autovehiculului: Menține-ți autovehiculul în stare bună de funcționare. Verifică cu regularitate nivelul uleiului, presiunea în anvelope și frânele pentru a te asigura că automobilul tău este propriu circulației pe drumurile publice conform reglementărilor tehnice. Produsele pentru mentenanță pot fi găsite la AUTODOC.
 • Trusa de prim ajutor și un triunghi reflectorizant de semnalizare: Asigură-te că autovehiculul tău este echipat cu o trusă de prim ajutor și cu un triunghi reflectorizant de semnalizare. Vei găsi echipamente de siguranță corespunzătoare la AUTODOC.

 ÎNTREBĂRILE FRECVENTE 

În ce țări din UE nu se percep taxele rutiere?

În unele țări din UE, nu se percepe nicio taxă rutieră pentru utilizarea autostrăzilor sau a altor căi rutiere. Aceste țări sunt Estonia, Finlanda, Luxemburg și Malta. În aceste țări, conducătorii auto pot utiliza autostrăzile și șoselele principale fără taxe suplimentare.

Care țară are cele mai ridicate taxe rutiere?

Franța și Italia sunt țările în care taxele rutiere de utilizare a autostrăzilor sunt extrem de ridicate.

În ce țări trebuie să achit taxele rutiere pentru automobilul meu?

Conducătorii auto trebuie să achite taxele rutiere în multe țări europene, inclusiv în Franța, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Elveția, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, România, Bulgaria, Grecia și Polonia.

Profilul dvs. este asistentul dvs. personal.

Urmărește cheltuielile, ține jurnalul de bord, programul înlocuirilor, salvează notele și documentele