Cum poate fi pornită o mașină cu bateria descărcată

Cum poate fi pornită o mașină cu bateria descărcată

Mulți șoferi s-au confruntat cu situația de a nu putea porni motorul din cauza bateriei descărcate. Acest lucru se întâmplă deseori atunci când afară e ger cumplit sau dacă, de exemplu, ați uitat să deconectați farurile exterioare sau radioul mașinii. Problema pornirii mașinii poate fi rezolvată prin conectarea bateriei mașinii dumneavoastră la bateria altei mașini. Pentru aceasta, veți avea nevoie de un set de cabluri de pornire auto. În acest articol vă vom spune cum să conectați corect cablurile de pornire auto. Să aflăm care este ordinea corectă a pașilor.

Măsuri de siguranță:

 • Asigurați-vă că nu sunt copii în apropierea locului unde veți efectua procedura. Daca este necesar, duceți-i la o distanță sigură.
 • Citiți cu atenție instrucțiunile de exploatare ale vehiculului. Există unele modele care nu pot fi pornite de la o altă baterie.
 • Atunci când efectuați lucrarea, purtați mănuși de cauciuc și ochelari de protecție. Nu atingeți cu mâinile goale bornele și piesele metalice ale caroseriei mașinii atunci când acestea se află sub tensiune.

Ce vehicule nu sunt corespunzătoare pentru a fi pornite de la o altă baterie?

 • Nu porniți niciodată mașina de la bateria unei alte mașini care are tensiunea de bord mai mare sau mai mică decât a mașinii dumneavoastră. De exemplu, dacă vehiculul dumneavoastră este echipat cu baterie de 12 V, aceasta din urmă nu trebuie conectată la una de 24 V sau 6 V, pentru a evita supratensiunea.
 • Nu se recomandă conectarea vehiculelor cu motoare pe benzină și motoare diesel, deoarece bateriile lor au amperaje diferite de pornire la rece, astfel încât procesul va fi ineficient sau va exista riscul de defectare a dispozitivelor electronice.
 • Este interzis să porniți de la o altă baterie a unei alte mașini cu cablajul electric deteriorat, baterie neetanșă sau alte defecte. Prin urmare, dacă bateria dumneavoastră s-a descărcat din cauza tentativelor lungi și nereușite de a porni motorul, apelați la asistența profesioniștilor.
 • Nu se recomandă conectarea la un vehicul a cărei baterie nu este complet încărcată.

Cum să aflați dacă este sigură încărcarea vehiculului dumneavoastră de la o altă baterie?

Cum să aflați dacă este sigură încărcarea vehiculului dumneavoastră de la o altă baterie?
 Asigurați-vă că mașina dumneavoastră este în stare de funcționare perfectă. Pentru aceasta: 
 • Examinați compartimentul motorului. Firele nu ar trebui să fie acoperite cu un strat gros de murdărie, iar bateria nu ar trebui să prezinte crăpături sau dungi.
 • Inspectați firele alternatorului. Dacă sunt crăpate, cel mai probabil tensiunea nu va ajunge la bornele bateriei. În acest caz, pornirea mașinii de la o altă baterie nu are niciun sens, întrucât bateria vehiculului pornit în acest fel se va descărca imediat.
 • Încercați să porniți farurile principale, luminile laterale de gabarit și plafonierele. Dacă acestea se conectează și sunt intense, înseamnă că problema nu este în baterie și pornirea de la o altă baterie nu va ajuta pornirea motorului mașinii. Dacă dispozitivele enumerate mai sus nu se conectează, precum și claxonul nu funcționează, atunci s-a descărcat bateria. Uneori, lumina palidă a lămpilor indică o baterie încărcată insuficient.
 • Dacă este posibil, măsurați tensiunea la bornele bateriei. Dacă este mai mare de 12,6 V, atunci bateria este în ordine și trebuie să căutați funcționarea defectuoasă la alte componente și ansambluri: demarorul, solenoidul demarorului, contactul de aprindere, etc.
 • Verificați dacă de sub capotă nu vine niciun miros puternic de combustibil. Dacă există, pormirea mașinii dumneavoastră cu cabluri de pornire auto este periculoasă, întrucât poate declanșa un incendiu.
După aceea, trebuie să vă asigurați că bateria mașinii de la care vine curentul este complet încărcată. Porniți farurile principale sau plafonierele. Acestea ar trebui să lumineze intens. Dacă este posibil, măsurați cu un multimetru tensiunea la bornele bateriei. Aceasta ar trebui să fie între 12,6–12,9 V.

16 pași pentru pornirea corespunzătoare a bateriei mașinii dumneavoastră

16 pași pentru pornirea corespunzătoare a bateriei mașinii dumneavoastră
 1. Parcați vehiculele unul în fața celuilalt, la o distanță de 45–50 cm, astfel încât lungimea cablurilor să ajungă pentru a le conecta. Atenție: vehiculele nu trebuie să se atingă în niciun caz.
 2. La mașinile cu transmisie automată, poziționați selectorul de viteze la modul “Parcare” (Park), iar la cele cu transmisie manuală – în “Punctul Mort” (Neutral).
 3. Asigurați-vă că ați oprit motorul mașinii-donatoare.
 4. Cuplați frâna de parcare la ambele vehicule.
 5. Scoateți cheile din contactele de aprindere ale mașinilor și deschideți ușile mașinii cu bateria descărcată. În caz contrar, la aplicarea tensiunii, s-ar putea declanșa sistemul antifurt și bloca ușile.
 6. Deschideți capota. Găsiți bateria. Locația exactă a acesteia este specificată în instrucțiunile de exploatare ale vehiculului.
 7. Examinați bateria. Găsiți două borne. Borna pozitivă este de obicei mai mare și este marcată cu “POS” sau “+”, iar cea negativă – cu “NEG” sau “-”. Borna pozitivă este adesea colorată în roșu, iar cea negativă – în negru. Atunci când conectați cablurile de pornire auto, este foarte important să nu confundați bornele.
 8. Dacă este necesar, curățați murdăria și oxizii de pe borne cu ajutorul unei lavete sau perii de sârmă.
 9. Verificați setul de cabluri de pornire auto. Acest set trebuie să includă două cabluri. Unul dintre ele este de obicei roșu, iar al doilea este negru. Rețineți că cablurile propriu-zise pot avea și alte culori, dar clemele-crocodil la capătele lor sunt aproape întotdeauna roșii și negre. Aceste marcaje cu culori permit evitarea greșelilor la conectarea firelor.
 10. Conectați cablurile în ordinea următoare:

  • o clemă roșie– la borna pozitivă a bateriei descărcate;
  • a doua clemă roșie– la borna pozitivă a mașinii-donatoare;
  • o clemă neagră – la borna negativă a bateriei mașinii-donatoare;
  • a doua clemă neagră – la piesa metalică nevopsită a vehiculului cu bateria descărcată. Aceasta poate fi o piuliță sau un șurub pe blocul motorului.
 11. Asigurați-vă că cablurile nu ating piesele în mișcare ale motorului.
 12. Porniți motorul mașinii-donatoare și lăsați-l să funcționeze timp de 10-20 de minute. Opriți motorul.
 13. Încercați să porniți motorul mașinii cu bateria descărcată. Dacă reușiți, nu opriți motorul pentru 10-20 de minute. Acest timp ar trebui să fie suficient pentru a încărca puțin bateria.
 14. Dacă mașina nu pornește, repetați procedura: porniți motorul mașinii-donatoare și lăsați-l să funcționeze o perioadă de timp, opriți-l și încercați să porniți celălalt vehicul. Atenție: nu porniți demarorul mașinii ce trebuie pornită în timp ce funcționează motorul mașinii-donatoare, întrucât acest lucru poate duce la defectarea alternatorului acesteia.
 15. Dacă mașina a pornit cu succes, deconectați cablurile în ordine inversă:

  • clema neagră – de la piesa metalică nevopsită a caroseriei mașinii;
  • clema neagră – de la borna negativă a mașinii-donatoare;
  • clema roșie – de la borna pozitivă a mașinii-donatoare;
  • clema roșie – de la borna pozitivă a bateriei care era descărcată.
 16. Dacă după câteva încercări nu ați putut porni motorul, mergeți la un autoservice pentru asistență: bateria dumneavoastră ar putea fi complet descărcată, fiind necesară regenerarea sau înlocuirea acesteia, sau pot fi defectate alte sisteme ale vehiculului. Motorul nu poate fi pornit dacă sunt defectate următoarele componente:

  • siguranțele;
  • demarorul;
  • contactul de aprindere.

Cum puteți porni bateria unei mașini fără o altă mașină?

Cum puteți porni bateria unei mașini fără o altă mașină?

Pentru a porni un vehicul, puteți utiliza un dispozitiv mobil – un robot de pornire auto. Acesta funcționează în baza bateriilor cu polimer de litiu, motiv pentru care, în pofida dimensiunilor compacte, asigură un amperaj de pornire destul de înalt. Puteți cumpăra un astfel de dispozitiv dacă, de exemplu, vehiculul dumneavoastră este utilizat în condiții neprielnice, în special în zone cu ierni geroase.

Dispozitivul trebuie conectat direct la bornele bateriei. Atunci când faceți acest lucru este la fel de important să respectați polaritatea. Pentru informații mai detaliate despre cum să conectați  corespunzător cablurile de pornire auto, citiți cu atenție manualul robotului de pornire auto.

 De obicei este necesară parcurgerea următorilor pași: 
 1. Conectați cablul roșu care vine împreună cu dispozitivul la borna pozitivă a bateriei.
 2. Conectați cablul negru la borna negativă a bateriei descărcate.
 3. Introduceți conectorii celorlalte capete ale cablurilor în ieșirile corespunzătoare de pe dispozitivul portabil de pornire.
 4. Selectați modul dorit al robotului de pornire auto și conectați dispozitivul.
 5. Porniți motorul.

Concluzia

O baterie descărcată reprezintă o problemă cu care se pot confrunta chiar și automobiliștii experimentați. Este bine că aceasta poate fi soluționată printr-o metodă relativ simplă – pornirea de la o altă baterie. Tot de ce aveți nevoie este un set de cabluri de pornire auto și o altă baterie. Respectând toate sfaturile utile de mai sus puteți foarte ușor porni o mașină cu o altă baterie chiar dacă sunteți un șofer începător.

Comentați

Your email address will not be published. Required fields are marked *