Cum se poate ajunge la becurile de pozitie fata ? TOYOTA RAV 4 II (CLA2_, XA2_, ZCA2_, ACA2_)
TOYOTA RAV 4 II (CLA2_, XA2_, ZCA2_, ACA2_) 2.0 4WD (ACA21, ACA20)
@user_318490
14.04.2021 20:14
Membru
Buna seara . Sunt nou pe acest forum ; am cumparat de curand un Rav4 mai vechi si am observat ca ambele becuri de pozitie fata sunt arse , la spate e in regula . Imi pare ca e destul de dificil sa ajung la becurile de pozitie (fata) . Trebuie demontat corpul farului complet sau e alta metoda ? Multumesc .
- N. P.03.10.2025 06:48@user_318490MembruAceasi problema am intampinat si eu , vad ca nu a raspuns nimeni la aceasta postare ; sa incercam la un service Toyota ?
- N. P.04.10.2025 15:16N. P.MembruDaca mai intereseaza si pe alti posesori de Rav4 , am gasit rezolvarea problemei becului de pozitie fata : e mult mai lesne sa ajungi la bec pe sub aripa dupa ce ai demontat roata fata (evident ca masina trebuie ridicata pe cric sau o capra ), demontat piesa de plastic care protejeaza partea de jos a motorului si grupul farului si remontat toate la loc in ordine inversa .
@Elena Marin08.10.2025 06:08N. P.Expertul AUTODOCSalutare!
Ai dreptate — mersul la service garantează un rezultat sigur, dar în cazul acesta ar fi o cheltuială de bani și timp inutilă.
Schimbarea becurilor de poziție față la Toyota RAV4 II (XA20) este o procedură simplă de întreținere pe care o poți face singur, fără abilități speciale sau unelte profesionale.
Motiv: Becurile pur și simplu se ard — sunt consumabile obișnuite.
Soluție: Așa cum am descris mai sus, le poți înlocui răsucind și scoțând soclul direct de sub capotă.
La service Toyota ar merita să mergi doar dacă: Nu reușești să ajungi la soclu din cauza spațiului îngust.
După înlocuire becul tot nu funcționează (posibilă problemă cu cablajul sau siguranța).
Pentru o simplă schimbare de becuri, vizita la service ar fi prea costisitoare și de durată. Încearcă mai întâi singur — este mai simplu decât pare.
@Elena Marin08.10.2025 06:06@user_318490Expertul AUTODOCBună!
Nu este nevoie să demontezi carcasa farului! Ai dreptate că spațiul este îngust, dar becurile pentru pozițiile din față (Side Marker / Clearance Lamp) se schimbă direct de sub capotă.
Acces: Deschide capota și ajungi la partea din spate a carcasei farului.
Demontare: Găsește soclul mic din care iese firul becului de poziție. Rotește-l aproximativ un sfert de tură (90°) în sens invers acelor de ceasornic.
Înlocuire: Scoate soclul și vei putea extrage ușor becul mic fără soclu (de obicei tip W5W/T10).
Montare: Introdu noul bec în soclu, apoi pune soclul la loc și rotește-l în sensul acelor de ceasornic până se fixează.
Nu ai nevoie de unelte speciale, doar eventual de o pereche de mănuși ca să prinzi mai bine soclul în spațiul îngust.