E-Shift: trăsături, avantaje și dezavantaje

E-Shift: trăsături, avantaje și dezavantaje

E-Shift este numele sistemului de schimbare manuală a vitezelor pentru transmisiile automate instalate pe mașinile Jeep și Lexus. Cutia de viteze este controlată electronic. Pe mașinile Jeep, sistemul a apărut în 2014, când a debutat Grand Cherokee cu transmisie automată cu 8 viteze. Pe mașinile Lexus a început să fie utilizat destul de devreme: în 1999 pe sedanul IS.

Trăsăturile

Trăsătura distinctivă principală a sistemului E-Shift de pe Jeep-uri o constituie designul selectorului de viteze, care permite șoferului să aleagă modul de condus și să mute în modul manual. Maneta revine în poziția sa inițială după fiecare mișcare. Maneta are încorporate lumini cu LED, care informează despre modul de transmisie actual.

Pe mașinile Lexus, maneta E-Shift are o construcție mai convențională. Această rămâne în poziția selectată până când șoferul schimbă modul. Mai mult, schimbătoarele cu padele pot fi utilizate în modul manual.

Transmisii E-Shift populare

Cod transmisieProducătorNumăr de vitezeCuplu maxim, NmCapacitate maximă motor, lTip tracțiuneModele pe care sunt aplicate
8HP45ZF85003.5RWD, AWDJeep Grand Cherokee
A650E (AW35-51LS)Aisin54304.3RWD, AWDLexus GS430 S160; Lexus LS430 XF30; Lexus IS300 XE10; Lexus SC430 Z40

Defecțiuni frecvente ale transmisiilor E-Shift

  • Vibrațiile cauzează defectarea pompei transmisiei.
  • Componentele mecanice și garniturile se uzează relativ rapid.
  • electrovalvele se înfundă rapid.
  • Ansamblul planetar din aluminiu al setului de angrenaje planetare are durată scurtă de funcționare.