Cutie de viteze Q-Tronic: trăsături distinctive și caracteristici tehnice

Cutie de viteze Q-Tronic: trăsături distinctive și caracteristici tehnice

Q-Tronic este o cutie de viteze automată cu mod de schimbare manual a vitezelor, instalată pe mașinile Alfa Romeo. Aceasta a fost lansată în 2005. Are la bază populara Aisin TF-80SC – o cutie de viteze automată clasică, cu convertor de cuplu hidraulic și set de angrenaje planetare. Controlul manual este posibil datorită unui program special. Acesta permite șoferului să controleze manual cuplul motor, sporind astfel dinamica vehiculului și abilitățile off-road.

Cum funcționează Q-Tronic

În condiții normale, Q-Tronic operează ca și o transmisie automată convențională: vitezele se schimbă pe baza comenzilor unității de control. Este, de asemenea, posibilă activarea modului Sport și Winter.

Când șoferul poziționează maneta schimbătorului în fanta specială, viteza activă în acel moment va rămâne cuplată până când șoferul schimbă în sus sau în jos mutând maneta în pozițiile “+” sau “-”.

Caracteristicile tehnice ale transmisiilor Q-Tronic 

Cod cutie de vitezeNumăr de vitezeCapacitate maximă motor, LCuplu maxim, N·mTracțiune mașinăÎnceput producțieModele pe care sunt aplicate
TF-80SC62.5450FWD, AWD2005Alfa Romeo 159; Alfa Romeo Spider; Alfa Romeo Brera

Defecțiuni tipice ale Q-Tronic

  • Corpul supapei hidraulice se defectează, cauzând smucituri și vibrații la schimbarea vitezelor.
  • Transmisia începe să alunece și să vibreze din cauza uzurii plăcilor de frecare ale convertorului de cuplu.
  • Benzile de frânare se uzează, cauzând bătăi puternice la caroseria mașinii în zona unde este localizată cutia de viteze.

Comentați

Your email address will not be published. Required fields are marked *