Cum alegem și înlocuim filtrele de habitaclu

Cum alegem și înlocuim filtrele de habitaclu

Praf, funingine, particule de cauciuc, substanțe abrazive, ozon, oxizi de azot, dioxid de carbon și sulfur, benzol și polen de plante primăvara și vara – toate acestea pătrund în interiorul mașinii prin orificiile de ventilare împreună cu aerul. Datorită spațiului închis, concentrația acestor substanțe în habitaclu poate fi de câteva ori mai mare decât afară. Inhalarea aerului poluat poate solicita plămânii și cauza reacții alergice. Filtrul de habitaclu (sau de polen) este destinat să rezolve această problemă. Găsiți mai jos sfaturile noastre pentru a alege un filtru de înaltă calitate, potrivit mașinii dumneavoastră.

De ce este importantă înlocuirea la timp a acestei piese?

Filtrul de polen este o piesă consumabilă, care trebuie înlocuită în mod regulat. Se recomandă să îl schimbați cel puțin o dată pe an sau la fiecare 15 000 km. Dacă locuiți într-un oraș mare și sunteți adesea blocat în trafic sau, din contra, circulați în majoritatea timpului pe drumuri de țară prăfuite, s-ar putea să trebuiască să îl înlocuiți chiar mai des.

Un filtru murdar poate reduce eficiența aparatului de aer condiționat, a sistemului de încălzire și cel de răcire, întrucât rezistența filtrului la fluxul de aer crește din cauza acumulării de murdărie. Geamurile aburesc intens pe vreme ploioasă și, cu timpul, pe suprafața elementului de filtrare încep să se dezvolte ciuperci și bacterii periculoase.

De ce este importantă înlocuirea la timp a acestei piese?

Uneori elementul de filtrare se deformează, iar fluxul de aer îl ocolește, permițând particulelor nocive să pătrundă în habitaclu.

Tipuri de filtre de habitaclu

 În prezent, populare sunt următoarele tipuri: 
 1. Filtre de barieră convențional. Acestea blochează praful. Sunt realizate din hârtie specială sau fibre sintetice. În general sunt formate din mai multe straturi. Fiecare strat are rolul de a bloca particulele de o anumită dimensiune. Merită menționat faptul că este preferabilă utilizarea fibrelor sintetice ca și material filtrant, întrucât acestea sunt capabile să asigure o curățare eficientă fără a oferi rezistență la fluxul de aer. În cazul filtrelor de înaltă calitate, unul dintre straturi poate folosi o sarcină electrostatică, care permite fibrelor sale să rețină chiar și cele mai mici particule de praf.
 2. Cu straturi absorbante. Fiecare dintre aceste straturi are atașat de el o bază textilă cu granule de cărbun activat de până la 0.5 mm. Aceste granule au suprafața poroasă, ce absoarbe moleculele substanțelor toxice ce pătrund în aerul din mașină. Aceste filtre sunt mai scumpe, dar asigură o curățare mai bună. Mai mult, ele neutralizează mirosurile neplăcute.
 3. Cu strat antibacterial. Acest strat este realizat dintr-un material bactericid, de obicei polifenol. Acesta fixează și neutralizează bacteriile și alergenii, inhibând dezvoltarea mucegaiului de câteva zeci de ori. Aceste piese sunt cele mai scumpe, întrucât oferă protecție maximă.

4 sfaturi de la AUTODOC despre alegerea și utilizarea filtrelor de habitaclu

 1. Optați pentru articole de la producători renumiți. Vă recomandăm Mann-Filter, Bosch, Mahle Original, Stark Automotive, Knecht, K&N și Ridex. În cazul articolelor de slabă calitate, la fabricarea elementului de filtrare se folosește mai puțin material, ceea ce determină o mai slabă curățare a aerului. Produsele de calitate inferioară pot avea chiar un filtru de carbon fals, care este defapt un filtru de praf obișnuit, cu unul dintre straturi vopsit în negru.
 2. Verificați starea filtrului de polen dacă observați următoarele:
  1. Miros neplăcut în interiorul mașinii;
  2. În mașină e frig chiar și când e pornit încălzitorul sau cald chiar și atunci când funcționează aparatul de aer condiționat;
  3. Pe tabloul de bord se adună praf.
 3. Alegeți piesa de schimb în strictă conformitate cu specificațiile vehiculului dumneavoastră. Este imposibilă instalarea componentelor mai mari decât este nevoie. Piesele mai mici decât cele standard permit pătrunderea aerului nefiltrat în habitaclu.
 4. Atunci când instalați filtrul, asigurați-vă că l-ați poziționat corect. Direcția fluxului de aer ar trebui să fie marcată pe lateralul piesei, lucru important mai ales în cazul filtrelor cu carbon și antialergice.
4 sfaturi de la AUTODOC despre alegerea și utilizarea filtrelor de habitaclu

Concluzie

Filtrul de polen nu afectează în mod direct funcționarea ansamblurilor și sistemelor de bază ale mașinii, cum ar fi motorul sau transmisia. Din acest motiv unii proprietari de mașini nu se deranjează să îl înlocuiască la timp. Însă acest lucru poate fi periculos pentru sănătatea dumneavoastră. Componentele de înaltă calitate sunt capabile să rețină până la 99% din praf și alergeni. De aceea nu ar trebui să economisiți la această piesă. Urmând sfaturile noastre simple veți asigura în interiorul mașinii un mediu confortabil și sigur pentru mai mult timp.

[Total: 0   Average: 0/5]