Ce este VDIM? Descrierea și principiul de funcționare

Ce este VDIM? Descrierea și principiul de funcționare

VDIM (Vehicle Dynamics Integrated Management/Managementul Integrat al Dinamicii Vehiculului) este o tehnologie integrată pentru controlul parametrilor dinamici ai vehiculului. Aceasta a fost utilizată la automobilele Toyota și Lexus. Aceasta a apărut pentru prima dată în anul 2004 la modelul Toyota Crown Majesta. Aceasta îmbunătățește maniabilitatea vehculului, capacitatea lui de circulație pe orice teren și manevrabilitatea lui.

Cum funcționează VDIM

VDIM optimizează funcționarea mai multor sisteme de asistență pentru conducătorul auto, și anume sistemele de antiblocare ale roților, controlul tracțiunii, controlul stabilității și sistemele de distribuție a forței de frânare, împreună cu servodirecția electrică și altele. În acest scop, sunt monitorizate constant viteza fiecărei roți, poziția pedalelor de frânare și de accelerație, unghiul volanului de direcție, presiunea din sistemul de frânare și viteza de girație a automobilului. Aceste date permit evaluarea stării drumurilor. Riscul ca autovehiculul să devieze de la traiectoria fixată este minimizat cu ajutorul sistemelor VSC (Controlul Stabilității Vehiculului) și EPS (Servodirecția Electrică).

TRC (Controlul Tracțiunii) este activat atunci când este detectată patinarea roților. Apăsarea rapidă și puternică a pedalei de frânare activează sistemul de asistență la frânarea de urgență (BA). Sistemul ABS intervine pentru a preveni blocarea roților.

Automobile populare echipate cu VDIM

  • Lexus IS III, IV, GS III, IV, LS IV, V, RX II, III, IV;
  • Toyota Camry VI, Highlander II, III, Sienna III.

Cauzele defecțiunilor

  • ! Senzorii ABS se murdăresc.
  • ! Deteriorarea cablajului electric care alimentează senzorii.
  • ! Nivelul redus al lichidului de frână.
  • ! Roțile de dimensiuni necorespunzătoare.

Comentați

Your email address will not be published. Required fields are marked *