Ce este airbag? Descrierea și principiul de funcționare

Ce este airbag? Descrierea și principiul de funcționare

Un airbag este o piesă crucială a sistemului de siguranță pasivă al vehiculului. Acesta este un balon din țesătură flexibilă puternică care este umflat cu gaz în caz de urgență și amortizează impactul unei coliziuni. Modelul Porsche 944, fabricat în anul 1987, a fost primul automobil care a fost echipat cu airbaguri din față de serie. În prezent, aproape toate vehiculele moderne sunt echipate cu acestea.

Cum funcționează acestea

Senzorii instalați în bara de protecție, habitaclu și uși detectează momentul și forța impactului în timpul unei coliziuni. Un semnal corespunzător este expediat la unitatea de control electronică (UCE), unde un impuls electric declanșează gazul propulsor. Acesta aprinde generatorul de gaz, care este compus din nitrat de potasiu și azidă de sodiu. Ca urmare, are loc o reacție și este eliberat azotul, provocând umflarea airbagului în 0,3 secunde. Airbagul va fi declanșat numai atunci când viteza vehiculului în momentul coliziunii este egală sau depășește 20 km/h. Această măsură vizează reducerea riscului traumelor în cazul accidentelor rutiere minore.

Unitatea de control electronică (UCE) poate fi programată cu diferiți algoritmi de declanșare a airbagurilor. Viteza și decelerarea vehiculului sunt luate în considerare, precum și greutatea și poziția pasagerului. De exemplu, este posibil ca sistemul să nu se activeze dacă centura de siguranță nu este atașată. În plus, acesta poate fi dezactivat atunci când transportați un scaun pentru copii pe scaunul pasagerului din față.

Tipurile de airbaguri

  1. din față: acestea sunt instalate în centrul volanului de direcție pentru conducătorul auto și în tabloul de bord pentru pasagerul din față.
  2. laterale: aceste airbaguri sunt montate în spătarele scaunelor din față. Acestea protejează cutia toracică, abdomenul și bazinul de impacturile frontale și laterale.
  3. Tip cortină: acestea sunt instalate în acoperișul habitaclului sau între stâlpii centrali. Acestea previn traumatismele craniene.
  4. Centrale: aceste airbaguri sunt situate între conducătorul auto și pasagerul din față.
  5. pentru genunchi: acestea pot fi găsite sub volanul de direcție și torpedou. Acest tip de airbaguri se întâlnesc preponderent la automobilele de lux.
  6. Pentru pietoni: acestea sunt instalate în partea din față a caroseriei automobilului și minimizează traumele în cazul coliziunii cu vreun pieton.

Comentați

Your email address will not be published. Required fields are marked *